www.ara.cat/

jueves, 30 de julio de 2009

FRONTERES, ¿ANTIGES?


El nostre senyor Juame I va conquerir als sarraïns la ciutat de València el 1238, entrant a aquesta vila principal en 9 D'Octubre d'aquet any. Va seguir el seu recorregut cap al Sur i, mitjançant pactes i conquestes va consolidar la fronetera el la línía que va de Biar-Bussot-Villajoiosa en 1245. Cal recordar que va ser Juame I qui va ser el rei en Jaume que va conquerir també definitavament la ciutat i regne de Múrcia, encara que va quedar en territori de Castella.No obstant això la repoblació i repartiment de terres(minifundi)va ser organizatda amb la forma catalano-aragonesa.Queden prou restes d'açò en la toponimia murciana.

El seu net Jaume II va incorporar, al intervindre en una polémica intestina castellana, el que va portar en centre-sud de l'actual província d'Alacant a la Corona d'Aragó i al Regne de València(sentiencia arbitral de Torrelles,1304 i tratacta d'Elx, 1305. Així es va configurar la frontera sud entre castella i aragó fa uns 700 anys. Com a cursiositat es pot afegir que Cartagena va estar inclosa però al ésser un port molt important finalment va passar a Castella.

La frontera per tant es va establir prenent com a referència la ciutat de Múrcia, que evidentment havia de quedar en Castella. Si observem el mapa actual aixó es veu amb claretat.

El meu poble, Crevillent, al mateix temps es frontera lingüística-cultural amb la comarca de Baix Segura, de parla castellana.Sempre he experimentat aquest sentiment de frontera sense adonar-me, tots els habitants del voltant, d'un costat i de l'altre, ho fem. Al meu poble hi ha catalanistes que taxen els rètols que posen Crevillente i si baixes un poc cap al sud, partidaris de la llengua castellana afegeixen una E per posar CrevillentE als rètols en valencià. Petita guerreta que reflexa la complexitat del dualisme, de la frontera.

En aquestos últims anys un litigi ens recorda aquesta història. És la confrontació entre el Pilar de la Hordada(Alacant) i San Pedro del Pinatar(Múrcia).Vos pege la notícia apareguda al Setembre del 2007 en el diari La Opinión; la polèmica continua...

San Pedro y El Pilar mantienen sus diferencias sobre los lindes que separan las dos comunidades autónomas


Los municipios de San Pedro del Pinatar (Murcia) y Pilar de la Horadada (Alicante) mantienen sus diferencias sobre los lindes geográficos que les separan, y sus alcaldes concluyeron hoy sin acuerdo la reunión celebrada con técnicos del Instituto Geográfico Nacional.

EFE En un comunicado, el Ayuntamiento de San Pedro del Pinatar informó de que ambas poblaciones, que separan Murcia y la Comunitat Valenciana, se disputan unos terrenos de una extensión aproximada de 430.000 metros cuadrados, que discurren por una vereda de ganado.

Un portavoz del Instituto Geográfico Nacional en Murcia dijo a EFE que ese antiguo camino aparece en documentos redactados en 1304 para delimitar las coronas de Castilla y de Aragón, y también en las actas catastrales de finales del siglo XIX de la región de Murcia.

Según el consistorio marmenorense, al no haberse producido acuerdo los dos ayuntamientos enviarán ahora sendos informes al Ministerio de Administraciones Públicas, que tramita esta reclamación de Murcia, para que éste a la vez sea informado por el Instituto Geográfico Nacional y se resuelva el expediente

No hay comentarios: