www.ara.cat/

jueves, 1 de abril de 2010

JAUME II I LA PLAÇA DEL CAVALL



El nostre alcalde, jo opine que en bon criteri, va anomenar la nova plaça "Plaça de la Comunitat Valenciana".Aquestos dies de pasió de Crist es veuen als carrers banderes d'Espanya i de la Comunitat Valenciana. És evident que la religió catòlica ha sigut una característica definitòria de la nostra identitat com a Espanyols i com a valencians.

Ja en els primers dies en els que es va iniciar la reconquesta les accions de guerra, encara que estigueren motivades també motivades per les ansies de riquessa,es feien en nom de Déu. El cristianisme, les litúrgies, el símbols, estaven molt presents en la vid d'aquells homens que s'adentraven en territori desconegut tement d'una forma valenta als sarraïns.

La victòria cristiana(és evident que encara no es podia parlar de la victòria del espanyols)va configurar un nou mon. Noves llengues i constums s'anaven implantant. Moltes coses, tampoc no ho oblidem, van quedar igual.

Aquestos dies, en els que novament la població musulmana s'encontra en número important entre nosaltres, els carrers tornen a plenar-se de romans i es parla llatí al carrer. Però tornem a la plaça. La plaça de la Comunitat Valencina ha desplaçat en certa forma al fontenay com a lloc emblemàtic de reunió. També el calvari, que hui recupera certa activitat com cada any en semana santa, va perdre en el seu dia l'hegemonia.

Sempre he pesat que la gent d'aquesta zona som valencians de segona hora. Som fills de Jaume II, net del genial conqueridor, creador de la nisaga valenciana.La gent d'Alacant, treient els de la marina(¿els de quina marina?)i els de la muntanya, som valencians de Jaume II. Això és el que ens recorda l'estatut de la plaça en qüestió.Tanmteix, el poble, que és el que sap, ignora tota aquesta història que hui els he relatat i li diu a la plaça "la plaça del cavall".On queda Jaume II segón per tant?; acàs la gent l'ignora, no el veu.No, no crec.Li diguen com li diguen al cavall en el fons estan en el secret.

No hay comentarios: